Πώς Αναγνωρίζουμε τη Γεύση των Τροφίμων;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως αναγνωρίζουμε τη γεύση των τροφίμων; Τα 3.000 εξογκωματάκια που καλύπτουν τη γλώσσα μας, τα οποία ονομάζονται ΄”γευστικοί κάλυκες”, βοηθούν στην αναγνώριση γεύσεων.
Μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα τρόφιμο είναι αλμυρό, γλυκό, ξινό ή πικρό. Κυρίως όμως η όσφρηση μας βοηθά να ανακαλύψουμε όλες τις γεύσεις των τροφών.
Γλυκό: Αυτήν τη γεύση έχουν τροφές με σάκχαρα. Τροφές με σάκχαρα είναι πλούσιες σε ενέργεια και τις χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια γεννητική προδιάθεση για προτίμηση σε τροφές με αυτή τη γεύση.
Αλμυρό: Αυτήν τη γεύση έχουν τροφές με άλατα. Το πιο συνηθισμένο άλας στα φαγητά είναι το αλάτι.
Ξινό: Αυτήν τη γεύση έχουν τροφές με οξέα. Αν και πολλές τροφές έχουν οξέα, μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιζήμιες για τον οργανισμό.
Πικρό: Αν και κάποιες έχουν φυσικά πικρή γεύση, αυτή τη γεύση έχουν τροφές χαλασμένες, μουχλιασμένες ή σαπισμένες.
Τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει και πέμπτη γεύση που ονομάζεται ουνάμι. Αυτή η γεύση σχετίζεται με την παρουσία κάποιων πρωτεϊνών.