Από πού Πήρε το Όνομά του το Κολωνάκι;

Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν χτισμένο εκεί για προληπτικούς λόγους, όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία.

Από πού Πήρε το Όνομά του το Κολωνάκι;

Η πλατεία Φιλικής εταιρίας ή Κολωνακίου, όπως είναι γνωστή, είναι μια από τις κεντρικότερες και πολυσύχναστες της πόλης. Η πλατεία και η συνοικία πήραν το λαϊκό τους όνομα από έναν αρχαίο κίονα (κολωνάκι) που βρίσκεται στη πλατεία και στήθηκε εκεί πριν από πολλά χρόνια για προληπτικούς λόγους του αραιού πληθυσμού που έμενε στη περιοχή κάτω από τον Λυκαβηττό.

Η λέξη κολωνάκι είναι το υποκοριστικό της ιταλικής λέξης κολόνα (colonna) που σημαίνει ό,τι και η ελληνική λέξη κίονας (κίων στην αρχαία Ελληνική). Δηλαδή ελληνικά θα το λέγαμε ο Κιονίσκος(ελληνιστικής προέλευσης)

Το επίθετο φιλικός-ή, ό προέρχεται από τη λέξη φίλος που απαντάται ακόμα και στις Μυκηναϊκές πινακίδες pi-ro-me-noφιλόμενος – μετοχή αορίστου. Η δε λέξη εταιρεία ακόμα στον 6ο π.Χ. αιώνα είχε τη σημασία του συλλόγου ή των συνεργαζομένων προσώπων. Τέλος η Φιλική  Εταιρεία που προς τιμή της ονομάστηκε η πλατεία είναι η μυστική επαναστατική οργάνωση που ίδρυσαν το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες έμποροι της διασποράς, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ.

banner-960x200-new