Παραμύθια για Παιδιά

Menu 

Εσκιμώοι- Οι άνθρωποι Που Ζουν Μέσα Στον Πάγο!

Οι Εσκιμώοι, είναι οι κάτοικοι των αρκτικών περιοχών της Αμερικής και της Γροιλανδίας, που παρέμειναν απομονωμένοι κατά την περίοδο των μεγάλων μεταναστεύσεων.

 Εσκιμώοι- Οι άνθρωποι Που Ζουν Μέσα Στον Πάγο!

Τα χαρακτηριστικά τους-Πώς είναι & που βρίσκονται; 

Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά σε αυτές τις περιοχές. Η μέση θερμοκρασία στο πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 έως -30°C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο. Τα μαλλιά τους είναι ίσια, πυκνά και μαύρα και σε συνδυασμό με τα άλλα χαρακτηριστικά τους προσδίνουν στους Εσκιμώους χαρακτηριστικά μογγολικής καταγωγής.

Η καθημερινότητα τους

Μια ζωή γεμάτη δυσκολίες
Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Η φώκια τους είναι χρήσιμη και για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται. Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς. Ζουν με αρμονία και αλληλεξάρτηση με το φυσικό κόσμο και τους πόρους διαβίωσης. Η συγκομιδή και το κυνήγι είναι στην καρδιά του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους. Ασχολούνται καθημερινά με το κυνήγι των ταράνδων, των ελαφιών, της φώκιας, της χήνας και της πάπιας και με το ψάρεμα ψαριών, ειδικά φάλαινας.

Το γνωρίζεις;

  • Οι βάρκες τους χωρίζονται σε τρία είδη. Το καγιάκ, η πιο ονομαστή βάρκα των Εσκιμώων, η οποία είναι φτιαγμένη για έναν επιβάτη. Η ουμάνα, από δέρμα φώκιας ή ξύλο για τη μεταφορά όλης της οικογένειας και η μηχανοκίνητη για το κυνήγι τους.
  •  Η θρησκεία τους είναι αξιοπερίεργη. Παρόλο ότι πιστεύουν σε ανώτερα όντα, καλά ή κακά, δεν υπάρχει καμιά εκδήλωση λατρείας γι’ αυτά. Σήμερα μεγάλος αριθμός Εσκιμώων έχει εκχριστιανιστεί.
  • Η φώκια εκτός του ότι τους προσφέρει το δέρμα και το κρέας της, τους είναι χρήσιμη για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται
  • Δεν δίνουν όνομα στα παιδιά, μέχρι να γίνουν 8 χρονών. Αν πεθάνουν πριν συμπληρώσουν αυτή την ηλικία, πιστεύεται ότι δεν έζησαν ποτέ στην πραγματικότητα.
  •  Η γλώσσα τους – για την οποία είναι πολύ περήφανοι – είναι πολύ δύσκολη, ενώ το αλφάβητο τους αποτελείται από 32 διαφορετικούς συλλαβικούς χαρακτήρες

Τα αγαπημένα τους σκυλιάΕσκιμώοι- Οι άνθρωποι Που Ζουν Μέσα Στον Πάγο!
Κύριοι σύντροφοι της ζωής τους είναι η βάρκα τους και τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Επίσης τα συγκεκριμένα σκυλιά τραβούν τα έλκηθρα των Εσκιμώων για τις μετακινήσεις τους στην ξηρά. Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις τους, συνηθίζουν να φτιάχνουν βάρκες από δέρματα, που ονομάζονται καγιάκ.

Το μαγικό τους όπλο
Το τόξο, που χρησιμοποιούσαν παλιά για κυνήγι, έχει τώρα αντικατασταθεί από το τουφέκι, αλλά για το κυνήγι υδρόβιων ζώων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το παράξενο καμάκι τους. Το καμάκι αυτό έχει μια ανεξάρτητη αιχμή φτιαγμένη συνήθως από κόκαλο, που αποχωρίζεται από το ξύλο, όταν κτυπηθεί ένα ζώο. Η αιχμή αυτή είναι δεμένη με μια σημαδούρα, για να μπορεί ο κυνηγός να παρακολουθεί τις κινήσεις του πληγωμένου ζώου. Η καθημερινή αναζήτηση τροφής τους έκανε να επινοήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο.

Τι τρώνε;
Χρησιμοποιούν το κρέας των ταράνδων, των ελαφιών και των πουλιών ως τροφή. Επίσης τρώνε ψάρια. Πιστεύουν ότι οι τροφές που παίρνει κάποιος κατευθείαν από τη φύση, του χαρίζουν υγεία και μακροζωία.

Οι κατοικίες τους

Που μένουν;
Οι Εσκιμώοι κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου. Το χειμώνα και σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν τα περίφημα παγόσπιτά τους, τα “ιγκλού”. Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας.

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού;
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος.
Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει.
Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία. Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε, ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.