Παραμύθια για Παιδιά

Menu 

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Παραμύθια

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Παραμύθια

© Copyright: ΝicolaBaxter
Μετάφραση: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)
Εικονογράφηση: Ρότζερ Λάνγκτον
Τιμή: 10,40 €
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Παραμύθια

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Παραμύθια

 

Από τα πιο παλιά χρόνια λέμε ιστορίες μεταξύ μας. Κάποτε, οι ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να μαζευτούν γύρω απ’ τη φωτιά οι οικογένειες και να πουν ιστορίες που άλλοτε προκαλούσαν γέλιο, ή θλίψη, φόβο ή προβληματισμό. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες ήταν τόσο ευχάριστες που έγιναν κομμάτι της παράδοσης και τις διηγούνται ακόμα στις μέρες μας.
Η Αμερικάνικη ήπειρος είναι πλούσια από ιστορίες ιθαγενών κάθε περιοχής που μιλάνε για τον φυσικό κόσμο και το ξεκίνημα των πραγμάτων. Βέβαια, υπάρχουν και πιο πρόσφατες ιστορίες που φτιάχνονται από ανθρώπους που μεταναστεύοντας στην Αμερική αρχίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως κομμάτι ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου έθνους.
Στην Ευρώπη η παράδοση της αφήγησης παραμυθιών πάει πίσω χιλιάδες χρόνια.
Τους ατέλειωτους, κρύους χειμώνες οι άνθρωποι του Βορρά αφηγούνταν τους σπουδαίους σκανδιναυϊκούς μύθους τους. Το εμπόριο με την Ασία και την Αφρική εμπλούτισε τα πιο παλιά παραμύθια του Νότου: δηλαδή τους μύθους για την ίδια τη ζωή και για τη θέση του ανθρώπου στο κόσμο. Από την κεντρική Ευρώπη, που έχει δεσμούς με Βορρά και Νότο, έρχονται οι πασίγνωστες κι υπέροχες συλλογές παραμυθιών.
Η Ασία απλώνεται από τις στέπες της Ρωσίας ως τα νησιά της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας. Μέσα σ’ αυτή την απέραντη έκταση υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί πολιτισμοί και παραδόσεις και κάθε μέρος έχει τα δικά του παραμύθια. Με τον καιρό, ανακατεύτηκαν μεταξύ τους κι έτσι μπορεί ένα παραμύθι απ’ την Ινδία να βρεθεί ολόιδιο στο Ιράν ή την Καμπότζη.
Η Αφρική είναι, επίσης, αχανής έκταση, πλούσια σε μύθους που τονίζουν κυρίως τις ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα από αστείες πράξεις ζώων. Ο ρόλος του κατεργάρη που πρωταγωνιστέι σχεδόν σ’ όλα τα παραμύθια του κόσμου, εδώ εμφανίζεται ξανά και ξανά και ανατρέπει τα πάντα λίγο πριν το τέλος.
Οι άνθρωποι της Ωκεανίας είναι λιγότεροι σε πληθυσμό, αλλά εξίσου εκτεταμένοι γεωγραφικά. Τα παραμύθια τους συνήθως μιλούν για τη δύναμη και την επιρροή της θάλασσας στα αγαπημένα τους πρόσωπα που μεταναστεύουν ή επιστρέφουν στην πατρίδα. Η διάθεση για περιπέτεια είναι ολοφάνερη σ’ εκείνους τους ανθρώπους που αφήνουν τον εαυτό τους στο έλεος των στοιχειών κάθε φορά που ανοίγουν πανιά.
Αλλά το πιο συναρπαστικό πράγμα απ’ όλα είναι ότι το ταξίδι που μας πάνε όλα αυτά τα παραμύθια – αντίθετα με τα ίδια τα παραμύθια – δεν έχει τέλος.